1 1 1210x642 - У КОШНИЦАМА ТЕК ЧЕТВРТИНА БАГРЕМОВОГ МЕДА, ХЛАДНОЋА "ПРЕСЕКЛА" ПАШУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

У КОШНИЦАМА ТЕК ЧЕТВРТИНА БАГРЕМОВОГ МЕДА, ХЛАДНОЋА „ПРЕСЕКЛА“ ПАШУ

pin - У КОШНИЦАМА ТЕК ЧЕТВРТИНА БАГРЕМОВОГ МЕДА, ХЛАДНОЋА "ПРЕСЕКЛА" ПАШУ

Високе температуре почетком априла превариле су багрем, који  је процветао три седмице раније, па су се пчелари понадали добрим приносима меда. Док је трајало лепо време, пчеле су вредно радиле, било је уноса меда, али су захлађење, јаки ветрови и киша прекинули пашу када је багрем био у пуном цвату, тако да се поновила прошла неповољна година за производњу најтраженијег меда.

– Због промене климе, све је поранило око три седмице. Код нас у Мачви багрем је најраније процветао, још на Благовести, па је због лошег времена цвет почео да трули и опада и изгубљено 70 до 80 посто меда  – каже Ковачевић.

Према подацима које је педантно водио његов покојни отац Драгорад  двадестогодишњи просек багремове паше у њиховом пчелињаку је 16, а уписане су и берићетне године када се врцало 40 килограма по кошници.

Принос меда највише зависи од временских услова, али су пчелари немоћни пред „вишом силом“.

– Багрем меди на температури  око 20 степени. Очекујемо да се време пролепша и уздамо у багрем који још није процветао  – оптимистична је пчеларка Радојка Дражић.

Да би спасли багремову пашу поједини пчелари селе кошнице на локације  на вишој надморској висини, где багрем касније цвета, али претходно проверавају  да ли је било измрзавања.

Д.Г.

Related Images: